Samtidigt er der set flere mindre udbrud af sygdomme som spredes med stikmyg - malaria i Grækenland, denguefeber i Frankrig, Kroatien og på Madeira samt Chikungunyafeber i Italien.
Den stigende rejseaktivitet og import af containere fra hele verden i kombination med global opvarmning og andre ændringer i miljøet kan være en del af forklaringen.
Samtidig spredes meget alvorlige sygdomme hos kvæg, får og heste i disse år i Mellemøsten tæt på Europas grænser.
Overvågning for Fødevarestyrelsen
Af hensyn til menneskers og husdyrs sundhed, dyrevelfærd og Danmarks store eksport af fødevarer har Fødevarestyrelsen bedt Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet om at beregne risikoen for nye udbrud af sygdomme, der smitter via stikmyg og mitter.
Derfor overvåger Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab antallet af stikmyg og mitter samt om nye arter af myg spreder sig til Danmark.
Det gælder især den asiatiske tigermyg (Aedes albopictus), der har invaderet hele Middelhavsområdet, gul feber-myggen (Aedes aegypti), der i 2004 bredte sig til den portugisiske ferieø Madeira samt nilfebermyggen (Culex modestus) som blev fundet i Danmark for første gang i 2013.
Tigermyggen er ansvarlig for udbruddene af denguefeber i Sydeuropa, og gul feber-myggen er skyld i det store udbrud af denguefeber på Madeira, der siden efteråret 2012 har ramt mere end 2000 mennesker heriblandt to danske turister. Hidtil er dog hverken tigermyg eller gul feber-myg fundet i Danmark.
Fri anvendelse
Myggetal.dk opdateres af Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet, og arbejdet finansieres af Fødevarestyrelsen. Graferne må frit anvendes til ikke-kommercielle formål med kildeangivelse.
Spørgsmål og henvendelse om graferne kan ske til
Epidemiolog ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, Københavns Universitet René Bødker
E-mail: rebo@sund.ku.dk